«
zaturre-pnomoni-nedir

Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, en genel tanımıyla akciğer dokusunun iltihaplanması anlamına gelir. Bu iltihaplanmaya başta bakteriler olmak üzere parazitik, viral ya da mantar enfeksiyonları yol açar. Yaygın olarak kişi kendi florasında bulunan mikroorganizmalar nedeniyle zatürre olur. Yani bağışıklık sistemi düştüğünde vücutta normalde hastalık yapmayan mikroorganizmalar, akciğere saldırarak zatürre gibi bir tablo ile karşılaşılabilir.

Zatürre (Pnömoni) Belirtileri Nelerdir?

Genellikle grip, nezle gibi viral etkenler solunum yolları hastalıkları ile karıştırılan zatürre teşhisi, hekimler tarafından kolayca yapılmaktadır. Zatürre belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
– Üşüme ve titreme atakları
– 40 dereceye kadar yükselen ateş
– Öksürük
– Koyu yeşil ve pas renginde balgam çıkarma
– İştahsızlık halsizlik yorgunluk
– Eklem ve kas ağrıları
– Baş ağrıları

Özellikle kuru öksürük ile birlikte gerçekleşen ateş yükselmesi mutlaka uzman bir doktora danışılması gereken bir durumdur. Zatürre kontrol altına alınamadığı zaman ölümcül komplikasyonlarla seyreden bir hastalıktır.

Zatürre Bulaşıcı Özellik Gösterir mi?

Tüm dünyada ve Türkiye’de zatürreye yol açan ajanlar, genellikle viral enfeksiyonlar olduğu için damlacık yoluyla bulaşma sık görülür. Yani hapşırık, öksürük, etkene sahip olan hastaların eşyalarını kullanmak gibi yöntemlerle zatürre kolay bir şekilde bulaşır. Özellikle immün sistemi henüz tam olarak gelişmeyen bebeklerde zatürre seyri oldukça ölümcüldür. Risk faktörlerinden çocukları korumak son derece önemlidir.

Zatürre Oluşumuna Yol Açan Faktörler Nelerdir?

Birçok hastalık, günlük hayatta kullanılan alışkanlıklar hatta vücudumuzun normal florasında bulunan mikroorganizmalar bile zatürre (pnömoni) oluşumunu kolaylaştırabilir. Zatürre oluşmasını kolaylaştıran risk faktörleri şu şekildedir;
– İleri yaşa bağlı olarak gerçekleşen kronik hastalıklardan olan KOAH, akciğer kanseri, kalp hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalığı
– Sigara ve alkol kullanımı
– Kusma
– Grip salgınları
– Geçirilmiş büyük operasyonlar

Zatürreden Korunma Yolları Nelerdir?

Zatürreden korunmak için öncelikli olarak zatürreye yol açan etkenleri iyi bir şekilde öğrenmek gerekir. Hijyen kurallarına dikkat etmek ve stresten kaçınmak alınabilecek en basit önlemlerdir. Bunun yanında beslenmeye dikkat etmek, alkol ve tütün bağımlılığına son vermek ve düzenli egzersiz ile zatürreden korunmak son derece kolaydır.

Tüm bu önlemlerin yanı sıra zatürre hastalığından korunmak için tüm dünya genelinde pnömokok aşıları üretilmiştir. Bu aşılar iki türdedir; 1.çeşidi kas içine yapılır ve yaklaşık 5 yıl boyunca koruyuculuk sağlar. 2. türü ise aynı şekilde intramüsküler olarak enjeksiyonu yapılır ve ömür boyu koruma sağlar. Aşının streptokok pnömoni bakterisine karşı hazırlanmış önemli bir tedavi yöntemi olduğu, tüm hekimler tarafından kabul edilmiştir.

Zatürre Tedavisi Nasıldır?

Zatürre tedavisi hastanede yatış olmadan evde kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Hastalara oksijen tedavisi ve yoğun bakım desteği gerekiyorsa bu durumda hastaneye yatmaları etkin bir tedavi almaları için gereklidir. Tedavi altında olmayan zatürre hastalarında mortalite ve morbidite açısından yüksek risk faktörleri yer alır.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *